همشهری آنلاین- مرضیه ثمرهحسینی: در هفته گذشته، اخباری مبنی بر کاهش سهمیه آرد نانواییها در سراسر کشور منتشر شد و به دنبال آن، محمد جلال، مشاور وزیر اقتصاد اعلام کرد که با توجه به سهمیه شناور نانواییها، به طور متوسط سهمیه آرد یکچهارم نانواییها کاهش یافته است.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران با انتقاد از کاهش سهمیه آرد نانوایان به همشهری آنلاین گفت: این کار بدون هیچ مبنایی انجام شده است یعنی بدون اینکه هیچ دستورالعملی برای اجرای این طرح به اتحادیه و نانوایان بدهند این کار انجام شده و ما هنوز علت دقیق آن را نمیدانیم.
بیژن نوروزمقدم ادامه داد: تنها پاسخی که به نانوایان دادهاند این است که تراکنشهای نامعتارف داشتهاند این در حالی است که هنوز تراکنش متعارف را برای ما تعریف نکردهاند!
۲۵ درصد نانوایان دچار تخلف شدهاند
نوروزمقدم افزود: ما در کل کشور ۸۰ هزار نانوایی داریم و وقتی میگویند ۲۵ درصد نانوایان دچار کسر سهمیه آرد شدهاند یعنی ۲۰ هزار نانوایی متخلف داریم که این ممکن نیست چرا که در یک صنف نهایتا ۴ تا ۵ درصد تخلف اتفاق میافتد.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی ادامه داد: این آمار واقعی نیست و به دلیل ناآگاهی نانوایان اتفاق افتاده است.
نوروزمقدم با تاکید بر اینکه طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان را نباید فقط محدود به دادههای دستگاههای کارتخوان کرد، بیان کرد: ممکن است به دلایل مختلف دادههای دستگاههای کارتخوان کم و زیاد شود و در حالی که نانوا کار خود را انجام داده است متخلف شناخته شود و جریمه شود، برای مثال امروز یکی از نانوایان شاکی بود که روزانه ۷۰۰ عدد نان برای بیمارستان طبخ کرده و نامه بیمارستان را هم داشت اما چون مسئول بیمارستان حاضر نشده بود به نانوایی برود و از کارت بانکی خودش استفاده کند این باعث کاهش سهمیه او شده است و به جای ۱۰۰ کیسه آرد، ۷۸ کیسه به او دادهاند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی با انتقاد از نحوه اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان و آرد گفت: نانوایان را وادار کردند که در طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان شرکت کنند اما الان حاضر نیستند هیچ دستورالعملی به آنها بدهند که طبق آن عمل کنند و همانطور که اشاره کردم نانوایان زیادی هستند که هنوز معنای تراکنش متعارف را نمیدانند.
نوروزمقدم با بیان اینکه پس از اجرای طرح باید ابتدا نانوایان تفهیم میشدند و بعد اگر درست عمل نمیکردند جریمه میشدند، تاکید کرد: اگر اطلاعرسانی دقیق کنند و دستورالعمل دقیق را به نانوا بدهند و نانوا وظیفه خودش را بداند دیگر مشکلی پیش نمیآید اما الان از ناآگاهی نانوا استفاده کردهاند و به اسم تراکنش غیرمتعارف، سهمیهها را کم کردهاند.
نانوایان راهی جز تخلف ندارند
نوروزمقدم در ادامه با انتقاد از ثابت ماندن نرخ نان گفت: ما چند سال است خواستار تغییر نرخ نان هستیم اما همچنان فقط به ما وعده میدهند این در حالی است که طبق اعلام بانک مرکزی، تورم در سالهای ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بین ۴۵ تا ۴۶ درصد بوده و در واقعیت، تورمی که ما تجربه میکنیم حتی بیشتر از آمار اعلامی است.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی ادامه داد: به جز تورم، حقوق کارگر ما در این ۳ سال بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است یعنی سال ۱۴۰۰ حدود ۲۵ درصد، ۱۴۰۱ حدود ۵۱ درصد و امسال هم ۲۷ درصد که در مجموع نزدیک به ۱۰۰ درصد است. افزون بر آن خمیر مایه ۵۰۰ هزار تومانی در بازار آزاد به یکمیلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده یا قیمت تخممرغ ۳۰۰ تومانی که غذای کارگر است به ۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است یا تن ماهی که ۵ هزار تومان بود را ما ۵۰ هزار تومان میخریم تا خوراک حداقلی به کارگرانمان بدهیم.
نانوایان در حالی خواستار افزایش نرخ نان هستند که دولت تاکید کرده است امسال اجازه افزایش قیمت نان را نخواهد داد. نوروزمقدم در این باره گفت: ادامه راه با این شرایط اصلا ممکن نیست و اگر قرار نیست نان گران شود ما مشکلی نداریم اما دولت حمایتهای خود از نانوایان را بیشتر کند و تورم را پوشش دهد چون در حال حاضر ۸۵ تا ۹۰ درصد هزینههای طبخ نان از جیب نانوا میرود و آن ۱۰ درصدی که دولت حمایت میکند بابت آرد است.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی گفت: کار طوری گره خورده است که با کمکهزینههای ۱۵ درصد و ۳۰ درصد و حتی ۵۰ درصد مشکلات نانوایان حل نمیشود بلکه مشکل باید اساسی حل شود تا نانوا هم در مسیر درست قرار بگیرد و دچار تخطی و تخلف نشود و بتواند نان مردم را درست تامین کند و از آنطرف هم بتواند درآمد مکفی داشته باشد.
نوروزمقدم افزود: اما اگر مشکلات نانوایان حل نشود به جز ورشکستگی نانوایان، انتظار میرود نارضایتی مردم هم بیشتر شود چون با این تورم و گرانی هزینهها و با توجه به ثابت ماندن نرخ نان، نانوا برای اینکه بتواند هم نان مردم را تامین کند و هم هزینههای مغازه خودش هم دربیاید راهی به جز اینکه تخلف کند، ندارد.
نظر شما